FASADMÅLNING I STOCKHOLM
Vad säger våra tidigare kunder?
SÅ HÄR GENOMFÖR DU EN FASADMÅLNING – STEG FÖR STEG
Här hittar du en noggrann guide till hur du på bästa sätt genomför en fasadmålning på egen hand. Ett hett tips är att läsa igenom alla stegen innan du påbörjar projektet, och kom ihåg – en fasadmålning är ett omfattande arbete som kräver planering och rätt förutsättningar för att du ska få det resultat du vill ha. Med det sagt: Lycka till!
Rensa undan runt huset. Ta bort allt som sitter fast på, står nära eller direkt mot fasaden: nummerskyltar, spaljéer, utemöbler etc.
Kolla så att du har en ordentlig stege eller ställning (OBS! viktigt att inte tumma på säkerheten) så att du enkelt kommer åt hela fasaden.
Kontrollera fasadens skick – behöver panelen bytas ut någonstans före målning? Du kan enkelt kolla träets status med en vass kniv. Åker spetsen lätt in i träet när du trycker behöver det bytas.
Samtidigt som du kollar träets status kan du passa på att kolla hur färgen ser ut – sitter den löst någonstans så ska den skrapas bort med en färgskrapa, annars fäster inte den nya färgen ordentligt.
Ta reda på vilken färg som använts tidigare. Det är viktigt att välja en färg som funkar med den gamla, om du inte tänker skrapa bort all befintlig färg före ommålningen.
Tvätta fasaden, noga. Det finns riktigt bra fasadtvättmedel som du lätt skrubbar på med en skurborste och sedan sköljer av med vattenslangen. OBS! Tvätta inte fasaden med högtryckstvätt, den trycker ofta in vatten i träet vilket försvårar torkningen.
Låt fasaden torka ordentligt.
Maskera ytor som inte ska målas ordentligt. Täck trädäck, växter och möbler.
Se till så att du har en pensel som passar till uppgiften. Det finns bredare panelpenslar som håller mycket färg och inte behöver doppas så ofta. Till dessa finns även förlängningsskaft som är både praktiskt och bekvämt att använda. Komplettera gärna med en mindre pensel så att du lättare kommer åt på besvärliga ställen.
Se till så att du är skyddad med bra kläder, skor, keps och skyddsglasögon. Det är inte kul att få färg vare sig i håret eller ögonen.
Grundmåla. Vill du skydda utsatta områden lite extra mot exempelvis röta så finns det grundningsolja du kan stryka på som tränger in och ger skydd. Ditt färgval avgör om du behöver grundmåla eller inte – akrylat- och alkydoljefärg kräver alkydoljegrundfärg. Målar du med trälasyr kan du stryka på den direkt, slamfärg späs ut till den första grundstrykningen.
Nu börjar målningen på riktigt! Den sker oftast i två steg: steg 1 – mellanstrykning, steg 2 – slutstrykning med vald toppfärg.
Måla fasaden uppifrån och ned. Måla dörrar, fönster och andra detaljer när skyddsplast och maskeringstejp tagits bort.
Rengör penslar och verktyg noga när du är klar, så att du kan använda dem igen. Lägg penslar i ljummet vatten med diskmedel i några timmar, skölj av dem, torka dem med en ren trasa, häng dem på tork och vips är de redo för nästa spännande måleriprojekt!
Maskera av resterande ytor. Detta brukar vara en höjdpunkt – det är nu man ser hur väl jobbet gjorts
Pusta ut, klappa dig själv på axeln och beskåda ditt “nya” hus. Bra jobbat! Blev det så fint som du tänkt dig?
SMARTA TIPS PÅ VÄGEN – LÄS DETTA!
Kolla väderleksrapporten! I vårt avlånga land är vi bortskämda med årstider, och somliga är bättre lämpade för målning än andra. När du målar utomhus vill du ha torrt väder och jämn temperatur. Därför är perioden maj-september bäst för fasadmålning. Dagar med strax över 20ºC är det ultimata.
Vid alla längre pauser, även om så bara för fika eller lunch – kom ihåg att lägga penslar i en tätslutande plastpåse annars riskerar de att torka, vilket ju är onödigt.
Ska du högt upp på stege så häll över färg i en mindre burk och ta den med dig, så slipper du klättra upp och ned stup i ett eller kånka på en tung burk i onödan.
Kolla bygglov – i och med att en ny kulör på fasaden innebär att husets utseende förändras kan du behöva ansöka om bygglov. Byggnadskontoret i din kommun har koll på det, kontakta dem om du är osäker.