TAPETSERING

Med en snygg tapet kan du snabbt och enkelt ge ditt rum ett helt nytt utseende. Det behöver inte vara särskilt svårt att tapetsera men för ett riktigt bra resultat är det viktigt att tapetseringen utförs på rätt sätt. Det finns olika typer av tapeter som alla är anpassade för sina specifika användningsområde. Tapettyperna skiljer sig också åt vad gäller tillvägagångssätt. Genom att följa denna guide kommer du ha alla möjligheter att lyckas med din tapetsering!

OLIKA TAPETTYPER

De tapettyper vi kommer att gå igenom i denna guide är: den traditionella pappers tapeten , non woven-tapeten samt glasfiberväven. Vid tapetsering med non woven-tapet (även kallad easy-up) limmar du först väggen med hjälp av en roller och sätter sedan upp tapeten på väggen. Vissa upplever detta tillvägagångssätt som något enklare än att tapetsera med en papperstapet. När du tapetserar med glasfiberväv applicerar du först vägglim, för att därefter hänga upp glasfibervägen på väggen och slutligen måla väven två gånger.

Oavsett vilken tapettyp du använder kan det vara bra att titta på tapetens etikett som sitter på rullen. Där står vilket lim som ska användas och här hittar du också tapetens trycknummer, vilket är bra att ha om du behöver köpa fler våder. Tänk också på att täcka golvet för att skydda detta från bland annat lim.

TAPETSERING MED PAPPERSTAPET

Papperstapeten är en klassiker som aldrig verkar gå ur tiden. För att med papperstapet behöver du själva tapeten, tapetlim, hink och svamp, en lång vinkelpensel, ett lod eller vattenpass, en tapetlinjal, en tapetskärare eller tapetkniv att skära till våderna med, en borste för att släta ut limmet, en tapetskarvrulle att pressa ut skarvarna med samt en roller.

Kapning av våder

  1. Börja med att kontrollera så att tapetrullarnas trycknummer överensstämmer så du inte råkar använda två olika tapeter. På rullen står också vilken typ av lim som ska användas samt om tapeten ska överlappas eller sättas kant-i-kant.

  2. Mät väggens höjd och ge dig själv en marginal i såväl över- som underkant på ett par centimeter. Om din tapet har ett mönster bör du också ta mönsterpassningen i beaktande för att säkerställa att mönstret inte bryts av någonstans.

  3. Mät och skär till flera våder på samma gång och använd en tapetkniv eller tapetskärare för att kapa våderna.

  4. Genom att märka de våder du har kapat med en uppåtpil på baksidan minimerar du risken för att de sätts upp på fel håll.

Limning av våder

  1. Placera våderna med framsidan ner på ett bord och rulla ut tapeten. Limma på baksidan av våderna med tapetlim.

  2. Börja från mitten och jobba dig utåt. Se till så att limmet blir jämnt fördelat och tänk på att inte vara snål med limmet.

  3. När våderna limmats är det dags att vika ihop dem. Vik först den översta våden ungefär tre fjärdedelar från den övre kanten och vik därefter den undre kanten. Genom att den övre delen viks längre än den undre delen vet du vilken del av våden som ska vara uppåt.

  4. Fortsätt att limma och vika fler våder och låt dem sedan svälla i några minuter tills fukten har nått igenom våderna.

  5. Avlägsna eventuellt lim på vådens framsida med en ren, fuktig svamp. Använd rikligt med vatten och tänk på att inte gnugga svampen mot våden.

Uppsättning på vägg

  1. Markera på väggen var den första våden ska börja och veckla sedan ut vådens överdel.

  2. Fäst tapetvåden så att den överlappar taklisten med ett par centimeter. Det är viktigt att våden fästs lodrätt; om inte den första tapetvåden är lodrätt kommer det att påverka efterföljande våd, vilket ger en negativ dominoeffekt.

  3. Veckla ut vådens nederdel och fäst den på väggen.

  4. Använd en tapetborste för att ta bort bubblor. Börja från vådens mitt och borsta ut mot dess kanter. Vid lister och socklar kan du trycka lite extra för att se till så tapeten sitter bra.

  5. Om du upptäcker att våden är lite ojämn från vikningen behöver du inte oroa dig. När tapeten torkar kommer den att sträcka ut sig och jämna ut sig själv.

  6. Använd en fuktig svamp för att ta bort eventuella limrester i skarven mellan våderna och skär bort överflödig tapet med en tapetskärare eller en tapetkniv.

  7. Om tapeten ska överlappas placerar du nästkommande våd ett par centimeter över den förra. Om tapeten har ett mönster bör du för bästa resultat anpassa vådens placering efter tapetens mönster. Om tapeten istället ska sättas kant-i-kant bör du kontrollera så våden fäster mot väggen ända ut i kanten.

  8. Fortsätt med våden ända in i hörnet så den överlappar detta lite och skär bort den överflödiga delen. Tapeten bör sluta en halv centimeter före ytterhörnen så den inte riskerar att rivas upp.

  9. Eventuellt lim på framsidan av tapeten bör omedelbart avlägsnas med en blöt svamp och kom ihåg att inte gnugga svampen mot tapeten!

TAPETSERING MED NON WOVEN-TAPET (EASY-UP)

För att tapetsera med en non woven-tapet behöver du: tapeten, någonting att mäta med, någonting att skära med, en tapetskarvrullare att rulla skarvar med, en tapetborste eller tapetslätare för att trycka ut luftbubblor, en linjal samt vägglim.

  1. Genom att se till så att väggen är slät, ren och torr ökar du chansen för att tapeten kommer att sitta slätt och fint på väggen.

  2. Spackla eventuella mindre hål och ojämnheter i väggen.

  3. Använd först en renoveringstapet om väggen är ojämn.

  4. Mät och skär till våder. Mät också väggens hörn för att säkerställa att det är rakt. Mät vådens bredd och markera denna på väggen.

  5. Applicera lim på en liten del av väggen med hjälp av en roller.

  6. Sätt upp tapeten direkt från rullen.

  7. Stryk ut våderna med en tapetborste eller tapetslätare för att ta bort luftbubblor.

  8. Skär av tapeten vid listen.

  9. Sätt tapeten kant i kant och mönsterpassa om tapeten är mönstrad.

  10. Torka bort överflödigt lim med en fuktig svamp.

TAPETSERING MED GLASFIBERVÄV

När du har avlägsnat den gamla färgen samt sandpapprat dörren, är den redo att målas. Ta loss dörren från gångjärnen så blir det enklare att måla den. Om du ska måla dörrens bägge sidor i olika färger, är det en god idé att måla kanten mot gångjärnen i den färg som syns när dörren stängs och den motsatta kanten i den färg som syns när dörren öppnas. Börja med de platta panelerna och de lister som omger dessa. Börja därefter att sandpappra mitt på dörren och längs med kanterna. Börja uppifrån och arbeta dig nedåt. Avsluta med att måla de tre kanter på dörren som kommer att synas när den sitter fast i gångjärnen.

Så här målar och lackar du en dörr

Vid tapetsering med glasfiberväv behöver du: glasfiberväven, vägglim, en roller, en pensel för hörnen, en tapetskärare och ett tapetverktyg att släta ut väven med.

  1. Mät vävens bredd och märk upp denna på väggen.

  2. Applicera vägglim direkt på väggen. Genom att limma lite bredare än vådens bredd blir det lättare att limma nästa våd.

  3. Sätt upp väven och jämna ut ojämnheter med tapetverktyg.

  4. Skär av våden nere vid listen.

  5. Måla väven två gånger.

Du hittar fler bra tips i vår målarguide